Agnes Jongerius

Europarlementariër namens de PvdA
Werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel

Nieuws

Agnes Jongerius (PvdA): Geld Sint Maarten uit EU-solidariteitsfonds

11 september 2017

De Europese Unie moet meer geld vrij maken voor de wederopbouw van Sint Maarten, dat stelt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. Jongerius wil dat Sint Maarten geld krijgt voor wederopbouw uit het solidariteitsfonds van de Europese Unie. Woensdag gaat Jongerius de Europese Commissie hier toe oproepen tijdens de parlementsvergadering in Straatsburg.

De regels rondom het solidariteitsfonds – dat in het leven is geroepen voor opbouw na natuurrampen – zijn vaag. Het lijkt er zelfs op dat Sint Maarten ‘volgens de regeltjes’ hiervoor niet in aanmerking komt. Onbegrijpelijk, aldus Jongerius: “Sint Maarten is deel van het Koninkrijk der Nederlanden en dus deel van onze Europese Unie. De EU moet haar solidariteit tonen en geld uit het fonds steken in de wederopbouw van heel Sint Maarten. De regeltjes ten spijt: ik zie een eiland in puin, waar mensen met de handen in het haar zitten. Er is geld nodig om zo snel mogelijk huizen weer op te bouwen en wegen naar de ziekenhuizen en scholen weer toegankelijk te maken. De inwoners van Sint Maarten moeten zo snel mogelijk door kunnen gaan met het dagelijkse leven”.

Woensdag in Straatsburg debatteert het Europees Parlement met de Europese Commissie over Sint Maarten. De PvdA gaat de Europese Commissie oproepen ‘niet moeilijk te doen maar actie te ondernemen’. Er is door Europa eerder al twee miljoen beschikbaar gesteld uit een andere fonds maar Jongerius noemt dit ‘een druppel op de gloeiende plaat’. “Alleen met substantieel geld uit het solidariteitsfonds toont Europa haar sociale gezicht en verantwoording voor de overzeese Europese eilanden” stelt Jongerius.

Als de Europese Commissie het solidariteitsfonds ter beschikking stelt van Sint-Maarten moet het Nederlandse kabinet hier officiële aanvraag voor doen.

De Nederlandse en Franse sociaaldemocraten doen vanavond samen een oproep aan iedereen om te doneren op Giro 5125.

Reacties zijn gesloten.